Οι ατρησίες του λεπτού εντέρου οφείλονται σε κάποιο αγγειακό επεισόδιο (διακοπή της παροχής αίματος σε κάποιο τμήμα του εντέρου), που συνέβη ενδομητρίως, όπως απέδειξαν οι Louw και Barnard το 1955.
Βουβωνοκήλη καλείται η πρόπτωση κάποιου κοιλιακού σπλάχνου, δια μέσου του βουβωνικού πόρου. Ο βουβωνικός πόρος είναι μια δίοδος στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, μέσω του οποίου διέρχεται στους μεν άνδρες ο σπερματικός τόνος, στις δε γυναίκες ο στρογγυλός σύνδεσμος της μήτρας.
Δυσκοιλιότητα είναι η κατάσταση, κατά την οποία, επί τρεις συνεχείς μήνες οι κενώσεις είναι, για τα παιδιά λιγότερες από δύο την εβδομάδα, για τα βρέφη λιγότερες από τρεις την εβδομάδα και για τα νεογνά και βρέφη κάτω των τριών μηνών, λιγότερες από μία την ημέρα κατά μέσο όρο.
Εγκολεασμός καλείται η ενσφήνωση τμήματος του εντέρου στο κατά συνέχεια αμέσως επόμενό του, δηλαδή η αναδίπλωση του εντέρου μέσα στον ίδιο του τον αυλό. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως η μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 4-10 μηνών.
Σημεία της λευκής γραμμής μεταξύ ομφαλού και ξιφοειδούς απόφυσης του στέρνου, στα οποία συγγενώς υπάρχει χάσμα, λόγω ανεπαρκούς σύγκλεισης των πλάγιων κοιλιακών τοιχωμάτων, αποτελούν αίτια δημιουργίας κήλης, της επιγαστρικής.
Η έξοδος εκκρίματος από τον ομφαλό κατά την νεογνική περίοδο προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στους γονείς, όσο και στους ιατρούς. Η συχνότερη αιτία είναι το κοκκίωμα του ομφαλού, μια κοινή φλεγμονώδης αντίδραση στο απορροφούμενο υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου, η οποία θα πρέπει να υποχωρήσει την 2η ή 3η εβδομάδα της ζωής με εφαρμογή αντισηπτικών.
Η λιθίαση της χοληδόχου κύστης είναι μια συχνή πάθηση στους ενήλικες και η θεραπεία της είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η συμπτωματολογία της χολολιθίασης περιλαμβάνει πόνο στο επιγάστριο, το δεξιό υποχόνδριο ή τον δεξιό ώμο, ναυτία, εμέτους και δυσπεπτικά ενοχλήματα.
Η μεκκέλειος απόφυση αποτελεί τμήμα του ομφαλοεντερικού πόρου, εμβρυϊκού στοιχείου, το οποίο παρέμεινε μετά την γέννηση στο λεπτό έντερο, ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να είχε εξαφανισθεί.
Μεταξύ της 6ης και της 10ης εβδομάδας της κύησης, οι εντερικές έλικες, λόγω της γρήγορης αύξησής τους δεν χωράνε στην κοιλιά και εξέρχονται μέσα στον ομφάλιο λώρο, από όπου επιστρέφουν την 10η εβδομάδα.
Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του τυφλού. Οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της συνήθως από διογκωμένους λεμφαδένες γύρω από τη βάση της, κοπρολίθους, παράσιτα, καρκινοειδή και ξένα σώματα. Όταν αποφραχθεί ο αυλός, συγκεντρώνονται οι εκκρίσεις της σκωληκοειδούς και διατείνουν οξέως τον αυλό της.
Το οξύ κοιλιακό άλγος στα παιδιά αποτελεί ένα διαγνωστικό δίλημμα. Η κλινική εξέταση συχνά δεν αρκεί για να τεθεί η διάγνωση, ακόμη περισσότερο δε όταν ο μικρός ασθενής είναι σε ηλικία που δεν μπορεί να εκφρασθεί ή να συνεργασθεί ικανοποιητικά.
Το περιπρωκτικό απόστημα είναι μια σχετικά συχνή πάθηση, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε βρέφη κάτω των 2 ετών, κυρίως αγόρια. Το παιδί παρουσιάζει αυξανόμενη ευερεθιστότητα, πυρετό, ερύθημα και σκλήρυνση του περιπρωκτικού δέρματος.
Οι νεανικοί πολύποδες αποτελούν το 80% των πολυπόδων που εμφανίζονται στα παιδιά. Έχουν σφαιρικό σχήμα και έχουν μίσχο. Δεν είναι κακοήθεις. Εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 3-10 ετών, με μέγιστο τα 5-6 έτη. Το 85% των παιδιών έχουν ένα μόνο πολύποδα.
Πυλωρός είναι το τμήμα του στομάχου μεταξύ του άντρου και του δωδεκαδακτύλου. Η πυλωρική στένωση οφείλεται σε υπερτροφία του ορογόνου και του μυϊκού χιτώνα του πυλωρού και προκαλεί δυσχέρεια στην δίοδο των τροφών από τον στόμαχο στο δωδεκαδάκτυλο.
Η ραγάδα του πρωκτού αποτελεί το πιο συχνό αίτιο αιμορραγίας από το ορθό κατά τα δυο πρώτα έτη της ζωής. Η διάταση του πρωκτού κατά την δίοδο μεγάλων σκληρών κοπράνων, προκαλεί μια επιφανειακή ρήξη του βλεννογόνου του.
H νόσος του Hirschsprung ή συγγενές μεγάκολο είναι η πάθηση, κατά την οποία λείπει συγγενώς (εκ γενετής) η παρασυμπαθητική νεύρωση του περιφερικού εντέρου.
Μεταξύ της 4ης και 6ης εβδομάδας της κύησης, η κοινή κατάληξη του ουροποιογεννητικού συστήματος και του ορθού είναι η κλοάκη, η οποία είναι κλειστή από μια μεμβράνη, την πρωκτική.
Το ανθρώπινο έντερο αρχικά αποτελεί ένα επιμήκη σωλήνα, με τον στόμαχο, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο να αποτελούν ένα απλό σωλήνα και η αγγείωσή τους προέρχεται από το οπίσθιο τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το μεσαίο τμήμα αυτού του σωλήνα (το μεταγενέστερο λεπτό έντερο), επιμηκύνεται γρήγορα.
Στα παιδιά και τους εφήβους η παχυσαρκία έχει πάρει τις διαστάσεις επιδημίας από το τέλος της δεκαετίας του ’90. Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το 16% των παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι και δυστυχώς, τα ελληνόπουλα τους συναγωνίζονται επαξίως.
Ενημερωθείτε για πιθανές παθήσεις, μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και τρόπους αντιμετώπισης
Ενημερωθείτε σχετικά με τις παθήσεις κεφαλής και τραχήλου.
Ενημερωθείτε σχετικά με τις παθήσεις θωρακα και διαφράγματος.
Ενημερωθείτε σχετικά με τις παθήσεις κοιλιάς και κοιλιακών τοιχωμάτων.
Ενημερωθείτε σχετικά με τις παθήσεις ουροποιογεννητικού.